Voorleesboek voor mensen met dementie

Het voorleesboek voor mensen met beginnende dementie: 

Ik weet nog goed... is verschenen bij uitgeverij SWP. 

Met een voorwoord van oud Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet.

Omslagillustraties van Juliette de Wit.

Kijk voor informatie op: http://www.swpbook.com/1916

Daar is ook een voorproefje uit de bundel te vinden, beeldmateriaal te bekijken en is te luisteren naar een van de verhalen. 

Het boek bepleit voorlezen als kern van zinvolle en stimulerende tijdsbesteding, in een kleine groep of individueel. Voor beroepskrachten, vrijwilligers en privégebruik.

Naast voorleesverhalen zijn uitleg over en methodische handreikingen voor het werken met de verhalen te vinden in het deel 'Aan de slag'.

Omdat de verhalen speciaal geschreven zijn voor mensen met beginnende dementie, kwam het boek in actieve samenwerking met een aantal van hen tot stand. Een vaste groep mensen vormde als het ware een 'proeftuin' voor de verhalen. Die proeftuin bloeide en bloeit nog steeds in het Odensehuis, laagdrempelig inloopcentrum voor mensen met beginnende dementie.

(nadere informatie over het Odensehuis: http://www.odensehuis.nl/)   

NBD Biblion betitelt 'Ik weet nog goed...' als een helder werkboek over een innovatieve werkwijze voor activiteitenbegeleiders en vrijwilligers die mensen met dementie begeleiden. 

Zin in Zorg (12 - 2017) schrijft over 'Ik weet nog goed...' : 'De kracht van verhalen en wat ze kunnen oproepen is eindeloos. Dat blijkt wel uit dit prachtig vormgegeven boek met een rijke inhoud.' 

Kijk voor meer recensies onder het tabblad Recensies. 

 

 

Beeldmateriaal in het boek

De getekende illustraties zijn van de hand van Juliette de Wit. Omdat beelden bij mensen met dementie vaak directer binnenkomen dan taal, is elk verhaal ook rijk gelardeerd met beeldmateriaal. Van toen en van nu. Foto's van zomerpret in de tuin, van de strenge winter van 1963, van de zo bekende en vertrouwde koektrommel, van een haan bij het verhaal dat op een boerderij speelt en nog veel meer. Een creatieve activiteit met beeldmateriaal kan ook prima aansluiten op het voorlezen van een verhaal. Suggesties daartoe worden gedaan.         

 

Voor wie het boek koopt, staat op de website van uitgeverij SWP een link om  de sfeerbeelden bij de verhalen te downloaden, zodat die gebruikt kunnen worden.

  

Thematische verhalen

Elk verhaal draait om een thema, zoals de komst van de telefoon, de eerste vakantie, de geur van versgebakken appeltaart en verse koffie, aanhoudende regenbuien, zomer, herfst, het verlangen naar een huisdier. Verder spelen geuren en geluiden een rol in het boek, omdat zij snel associaties oproepen. Als het lastiger wordt om de juiste woorden te vinden, worden zintuigen nog belangrijker. Bij het verhaal over de appeltaart wordt dan ook aangeraden om smakelijk van geurige appeltaart te eten. Suggesties voor een traktatie zijn te vinden bij ieder verhaal. Evenals een suggestie om een bepaald geluid te laten horen, zoals merelgezang of hondengeblaf.   

 

Presentatie van de voorleesbundel

Het boek werd feestelijk gelanceerd op 18 september 2016 in het Odensehuis Amsterdam-Zuid. Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september 2016 volgde een presentatie ervan op het zorgsymposium van het VUmc Alzheimercentrum. Onder leiding van dagvoorzitter Frénk van der Linden was het thema daarvan Contact maken bij dementie. De presentatie werd gecombineerd met Freek Gillissen. (verpleegkundig consulent dementie) 

Op het symposium werden enkele fragmenten getoond uit de film, die impressies van het werken met de verhalen geeft. De hele film (12 minuten) is te zien via: https://www.youtube.com/watch?v=kaMq4mN7a50 

De symposiumdeelnemers kregen de voorleesbundel cadeau bij het toegangskaartje. 

Op de foto van links naar rechts: Frénk van der Linden, Freek Gillissen en Joke de Jonge. Met dank voor de foto aan Vera van der Hilst.